خودرو دنا یکی از محصولات شرکت ایران خودرو است که قراربود جایگزین محصولات دیگر این خودرو ساز همچون سمند و سمند سورن باشد اما پس از عرضه در بازار این اتفاق رخ نداد و دنا به عنوان محصولی مستقل به بازار آمد. این خودرو قرار بود سال ۱۳۹۱ وارد بازار داخلی عرضه و پس از آن در بازار جهانی عرضه شود که بالاخره پس از کشمکشها و گفتگوهای فراوان بر سر قیمتگذاری و با تأخیر زیاد در سال ۱۳۹۳ روانه بازار شد. خودرو دنا با موتور ایاف۷ (EF7) بنزینی عرضه شدهاست که در آتی به بررسی کامل فنی و امکانات آن میپردازیم.
تاریخچه تولید خودرو دنا:
ایران خودرو در آذر سال ۱۳۸۸، پروژهای را با نام (NX7) تعریف کرد که طی آن طراحی محصولی جدید از خانواده سمند که خودرو ملی بود برای پوشش بازه قیمتی بالاتر معرفی شد. ایرانخودرو به قصد حفظ بازار فروش خود اقدام به طراحی دنا برپایه پلتفرم سمند که در واقع همان پلتفرم پژو ۴۰۵ است، نمود. دنا در بخشهای فنی مانند سیستمهای الکترونیکی و الکترومکانیکی، سیستم تعلیق و عقب بندی، سیستم سوخت رسانی، پیشرانه و جعبه دنده کاملاً با سمند یکسان است اما به گفته ایرانخودرو دنا در بخش شاسی و بدنه نسبت به سمند تغییراتی داشتهاست. در واقع دنا را میتوان نسخه فیسلیفت شده ( فیس لیفت و انواع آن ) و تکاملیافته از سمند دانست که با طراحی ظاهری جذابتر، کابین شکیلتر و آپشنها وامکانات بیشتر، بهروزرسانی شده بود.
دنا تاکنون در 4 تیپ متفاوت شامل دنا معمولی، دنا پلاس، دنا پلاس توربوشارژ و دنا پلاس توربوشارژ اتوماتیک به تولید رسیده است. تمامی تیپهای دنا از پیشرانه معروف ملی EF7 بهره میبرند که در تیپهای دنا معمولی و دنا پلاس این پیشرانه تنفس طبیعی بوده و در تیپهای دنا پلاس توربوشارژ و دنا پلاس توربوشارژ اتوماتیک این پیشرانه به توربوشارژ مجهز شده است. از دیگر تیپهای دنا، دنا پلاس جوانان یا دنای جوانان و دنا اتوماتیک هیبریدی است که هنوز به بازار عرضه نشده است. در رابطه با دنا پلاس جوانان شنیدهها حاکی از این است که از نظر قوای فنی تفاوت آنچنانی با نسخه دنا پلاس توربو شارژ اتومات ندارد اما در امکانات و آپشنها برخلاف ظاهر خانوادگی خود، ذات جوان و اسپرت دارد و چینیهای رنگارنگ بازار را به چالش دعوت میکند! دنا اتوماتیک هیبریدی نیز میتواند بدون روشن شدن پیشرانهی بنزینی، در صورت شارژ کامل باتریها ۹۰ کیلومتر با برق طی مسافت نموده و سطح آلایندگی آن در این حالت صفر میباشد. گشتاور موتور برقی این خودرو ۲۲۰ نیوتون متر اعلام شده و نیرویی برابر با ۱۴۰ اسب بخار تولید میکند. البته این خودرو هنوز به مرحله تولید انبوه نرسیدهاست.
بررسی تیپهای مختلف خودرو دنا:
1. دنا معمولی (در دو کلاس 1 و 2):
موتور خودرو دنا همان به اصطلاح ملی EF7 است. این انجین 16 سوپاپ دقیقاً 1645 سیسی حجم دارد و با سیستم پاشش سوخت چندنقطهای و نسبت تراکم 11 قادر است 113 اسب بخار قدرت (در 6000 دور در دقیقه) و 155 نیوتنمتر گشتاور (در 3500 الی 4500 دور در دقیقه) تولید نماید که برای وزن 1258 کیلوگرمی ماشین تقریباً کافی به نظر میرسد.
یک گیربکس 5 سرعته دستی هم نیروی حاصل از موتور را به چرخهای جلو هدایت میکند. مصرف سوخت ترکیبی رسمی دنا به ازای هر صد کیلومتر پیمایش 7.43 لیتر میباشد.( قیمت دنا معمولی)
همچنین خودرو دنا قادر است در حوالی 12 ثانیه (در شرایط استاندارد) از سکون به مرز سرعت 100 کیلومتر بر ساعت برسد و شتابگیری را تا سرعت 189 کیلومتر برساعت ادامه دهد تا حدودی راضیکننده است.
این مدل خودرو دنا از نظر امکانات رفاهی و ایمنی هم چندان ویژه محسوب نمیشود، اما اگر بخواهیم به آپشنهای کلی آن اشاره کنیم میتوانیم مواردی مثل سیستم ضدسرقت، سیستم مالتی مدیا، نمایشگر ۷ اینچی، ۲ عدد کیسه هوا، مهشکن جلو و عقب، و تهویه اتومات را نام ببریم.
تفاوت آنچنانی میان دنا تیپ 1 با تیپ 2 از دید تجهیزات و مشخصات فنی نیست و تنها به تفاوت رنگ داشبورد، وجود رینگ فولادی و کروز کنترل، ترمز ضد قفل ABS و EBD، ترمز عقب ديسكی در تیپ 2 دنا ختم میشود.
2. دنا پلاس (در دو کلاس 1 و 2):
خودرو دنا پلاس در واقع فیس لیفتی از دنا ایران خودرو است که دو سال بعد از آن وارد بازار شد. تغییرات ظاهری دنا پلاس عمدتاً در چراغهای جلو و عقب متفاوت، جلوپنجره اسپرت با ابعاد بزرگتر و خطوط جانبی تازه روی درها خلاصه میشود. ایرانخودرو در ابتدا امکانات رفاهی مشتری پسندی مانند سانروف، مانیتور بزرگتر، دوربین عقب، ایربگ جانبی، کروز کنترل، دیلایتهای جدید و چراغ خوشآمدگویی روی دنا پلاس قرار داده بود. البته از اواسط سال 97 بعضی از این آپشنها (ایربگ جانبی و سانروف) مجددا از خانواده دنا پلاس حذف شدند! مهمترین حذفیات تیپ 2 نسبت به تیپ 1 این خودرو مواردی مانند ایربگهای جانبی، سانروف، جاعینکی و سیستم پشتبانی نویگیشن است. در قسمت فنی نیز دنا پلاس، تفاوتی با دنا معمولی ندارد.
3. دنا پلاس توربوشارژ:
در سال ۱۳۹۷، دنا پلاس توربو شارژ دندهای وارد بازار داخلی شد. نسخه توربو تفاوت ظاهری قابلتوجهی با مدلهای قبلی ندارد، اما طرح جدید و تغییر سایز رینگها و تفاوتهای کوچک در کابین خودرو از جمله تغییرات آن محسوب میشوند.
دنا پلاس توربو دندهای همچنان به موتورEF7 مجهز است و تنها تفاوت آن اضافه شدن توربوشارژ است. این مدل خودرو دنا میتواند در ۱۰ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد.
سیستم رهیاب، کروز کنترل، تنظیم صندلیهای جلو برقی به ۸ حالت و افزایش تعداد بلندگوها به ۶ عدد از جمله آپشنهای جدید آن نسبت به مدلهای قبلی هستند. در کابین خودرو نیز فرمان با روکش چرمی و دوخت قرمز و زیرپایی موکتی با آرم دنا دیده میشود.
4. دنا پلاس توربوشارژ اتوماتیک:
خودرو دنا پلاس توربو اتوماتیک که در سال ۱۳۹۹ معرفی شد. آپشنهای جدیدی ازجمله فرمان برقی، مانیتور بزرگ مجهز به سیستم GPS و نویگیشن، Day Light، شیشههای جانبی مجهز به گرمکن و فناوری روشنایی موقت نسبت به مدل دندهای به این خودرو اضافه شده است،.
جعبه دنده به کار رفته در این نسخه از نوع اتومات ۶ سرعته است. دنا پلاس توربو اتوماتیک از پیشرانه EF7 توربو بهره میگیرد. این پیشرانه حداکثر قدرت ۱۵۰ اسب بخار و حداکثر گشتاور ۲۱۵ نیوتنمتر را تولید میکند. شتاب صفرتاصد آن برابر با ۱۰,۵ ثانیه و حداکثر سرعت آن ۲۰۵ کیلومتر در ساعت است.
طراحی بهروز، آپشنهای قابلقبول و عملکرد فنی خوب از مزایای دنا پلاس توربو اتوماتیک هستند، اما یکی از نکات منفی آن فضای کم داخل کابین است که بهدلیل نحوه طراحی داشبورد، رودریها و سانروف باعث شده تا نسبت به دیگر سدانها فضای کوچکتری داشته باشد.

رقبای خودرو دنا پلاس توربو اتوماتیک:
يكی از مهمترين مولفههای خودروی دنا پلاس توربوشارژر اتوماتيك نسبت به رقبایش را مي توان قيمت اين محصول دانست، دربازای كه خودروهای رقبا همچون آريزو 5، بسترن B30، سراتو مونتاژ، لیفان 820و….. با قيمتهای بالاتری خريد و فروش میشوند، خودرو دنا پلاس توربو شارژ اتوماتيك با قيمت مناسب تر میتواند بهترين انتخاب باشد چراكه علاوه بر صرفه اقتصادی، توسط شبکه بزرگی از نمایندگیهای خدمات پس از فروش درسطح كشور پشتیبانی می شود تا خاطر تمامی خريداران و مشتريان را نيز از اين حيث آسوده نمايد.